A Review Of solunum yetmezliği
Wiki Article
4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre yapılacak taşımalarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi
Solunum yetmezliğinin teşhisi klinik değerlendirme ve tanı testlerinin bir kombinasyonunu içerir. Başlıca tanı yöntemleri şunlardır:
Kalp yetmezliği: Kalp yetmezliği olan kişilerde, kalbin yeterli miktarda kan pompalamaması sonucu, oksijen alımı azalabilir.
II’de verilmiştir. Bunların içinde hipoksemiye neden olan en önemli mekanizmalar fizyolojik şant
Solunum yetmezliği akut veya kronik olabilir. Akut solunum yetmezliği genellikle aniden ortaya çıkar ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.
Solunum yetmezliğinde ilk etkilenen organlar, durumun altında yatan nedene bağlıdır. Ancak akciğerler vücuttaki gaz değişiminden sorumlu oldukları için solunum yetmezliğinden etkilenen birincil organlardır.
İnsanlarda nefes alıp-verme olayının sağlanması ve dokuların hayatta kalması için oksijen-karbondioksit döngüsüne ihtiyaç duyulması solunum sistemi mekanizmasını açıklar. Nefes alındığında oksijen akciğerde bulunan alveol keselerine gider ve burada kan damarlarına geçer. Kan yoluyla oksijen doku ve organlara ulaşır. Kan hücreleri oksijeni bıraktıktan sonra dokulardan karbondioksiti alır ve nefes verme yoluyla dışarı atılır.
Hiperkapnik solunum yetmezliği, vücuttaki karbondioksit seviyelerinin arttığı bir durumdur. Bu durumda, akciğerler yeterli miktarda karbondioksiti atamaz ve solunum yetmezliği tipleri birikmesine neden olur. Hiperkapnik solunum yetmezliği genellikle solunum kaslarının zayıflığı veya akciğerlerin ventilasyonunda sorunlar olduğunda ortaya çıkar.
Biriken karbondioksitin etkisiyle kan ve diğer vüMinimize sıvıları fazla asitli bir hale gelir, bu nedenle solunum yetmezliği solunumsal asidoz (asitlenme) olarak adlandırılabilir.
• Havayoluna bakmaya çalışmak çocukta strese neden olacağından ağız içi muayenesi yapılmaz. Akut epiglottitde dil basacağı ile ağız muayenesi çok tehlikeli olup solunum yollarının tam obstrüksiyonu ve ölüme neden olabilir
Akut solunum yetmezliği, kritik durumdaki hastaların yoğun bakım ünitesine yatırılmasının yaygın nedenlerinden biridir. Yoğun bakım ünitesinde uzun süreli yatış gerekse de bazı hastalar için bu süre daha kısa olabilir.
Laringoskopla şiş ve kırmızı epiglotun görülmesi ile tanı konur, ancak muayene sırasında bile akut komplet tıkanma olabileceğinden çOkay dikkatli olunmalı, acil girişim koşulları bulunan bir ortamda boğaz muayenesi ve laringoskopi yapılmalıdır.
Solunum Hareketleri; soluk alma sırasında göğüs kafesindeki genişleme simetrik olmalıdır. Göğüs kafesinin genişlemesinde azalma, asimetrik genişleme veya gardenımcı solunum kaslarının devrede olduğunu gösteren subkostal, interkostal ve suprasternal çekilmelerin görülmesi durumunda solunum normal olarak değerlendirilemez.
tüm sistemler usual de olsa solunum yetmezliği gelişebilecektir. Buraya kadar söz edilen sistemler